Hackers gebruiken legit remote IT support tool in spion aanval

Hackers zijn ontdekt met behulp van een vervalste versie van een legitieme remote access tool om activisten, industrie, onderzoek en diplomatieke doelen richten.

Hongarije gevestigde beveiligingsbedrijf CrySys Lab ontdekt een aanval op de diplomatieke doelen in Hongarije die voor het eerst legitieme software installeert, maar dan verandert op afstand het programma om in staat te bespioneren slachtoffers.

De lopende campagne maakt gebruik van een legitieme software pakket van een Duitse leverancier die afstandsbediening, file transfer en andere administratieve instrumenten voor Apple, Windows, Linux, iOS en Android biedt.

Kaspersky Lab heeft zijn eigen gedetailleerde analyse (PDF) van de “TeamSpy crew” achter de aanval, die het zegt is in gebruik sinds 2008 verstrekt, en heeft een verscheidenheid aan doelen te raken, variërend van activisten en politieke figuren op de zware industrie en de nationale informatie agentschappen.

“De aanvallers van toepassing op computers van het slachtoffer op afstand met behulp van [a] juridische remote administration tool,” Kaspersky Lab legt in haar eigen analyse van de surveillance kit.

“Deze toepassing is ondertekend met legitieme digitale certificaten en wordt gebruikt door meer dan 100 miljoen gebruikers over de hele wereld. Om te voorkomen dat de waarschuwing van de gebruiker dat iemand bespioneren hem, de aanvallers dynamisch patch [het programma] in het geheugen om alle tekenen van te verwijderen zijn aanwezigheid.”

rapport CrySys ‘stelt dat doelstellingen omvatten een high-profile slachtoffer in Hongarije, meerdere slachtoffers in Iran, en het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oezbekistan. Het bedrijf zei dat het werd gevraagd om de malware van de Hongaarse National Security Authority (NBF) te onderzoeken.

Kaspersky wijst ook op de vorderingen van de malware werd gebruikt bij aanvallen op de Wit-Russische pro-democratische activisten vorig jaar. Charter 97, een pro-mensenrechten nieuwssite in Wit-Rusland, bestempeld als de malware “de KGB virus”, maar Kaspersky zei dat het onduidelijk is of er een verband tussen deze aanslagen en de “TeamSpy crew”, gezien het feit dat de gebruikte exploits zijn geweest in de handel verkrijgbaar voor bepaalde tijd.

De malware zoekopdrachten voor meerdere document formaten, disk images en bestandsnamen die suggereren ze bevatten wachtwoorden of encryptiesleutels.

Kaspersky’s analyse gericht op twee TeamSpy command and control servers ‘politnews.org “en” bannetwork.org “, die scripting die suggereren dat de aanvallers waren Russisch-sprekende bevatten. Twee andere domeinnamen “bulbanews.org” en “kartopla.org” hebben een speciale betekenis voor Russisch-speakers.

De woorden “Bulba” en “kartopla” zijn geschreven in het Latijn-Wit-Russische en Latijns-Oekraïense, beide woorden betekenen “een aardappel”. Interessant is dat onder de ex-USSR landen, Wit-Russen zijn gekscherend genoemd “bulbashi” die “potato mensen” als gevolg van de populariteit van deze groente in de plaatselijke landbouw betekent, “Kaspersky constateert in het rapport.

De domeinen zijn geregistreerd in 2004 en sinds 2010 is ondergebracht bij de Russische provider Host Telecom.

Kaspersky merkt op dat de operatie netten slachtoffers voornamelijk via “drinkplaats” aanvallen, die plaats Java, PDF exploits en het Eleonore Exploit Pack op sites waarschijnlijk worden bezocht door beoogde doelen.

De TeamSpy servers zijn ook met behulp van ‘ReaderRSSPhp 1.0’, een Russische open source tool ontworpen om te lezen en weer te geven RSS-feeds, nieuws aggregatie kanalen dienen content naar favoriete websites van hun slachtoffers relevant zijn, aldus Kaspersky.

FBI arrestaties vermeende leden van Crackas With Attitude voor het hacken van de VS Gov’t ambtenaren

Veiligheid; FBI arrestaties vermeende leden van Crackas With Attitude voor het hacken van de VS Gov’t ambtenaren, veiligheid, WordPress dringt er bij gebruikers in staat om nu te werken om kritieke gaten in de beveiliging vast te stellen; beveiliging; Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer, veiligheid, Pentagon bekritiseerd voor cyber -emergency reactie van de overheid waakhond

WordPress dringt er bij gebruikers in staat om nu te werken om kritieke gaten in de beveiliging op te lossen

Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer

Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond