Google Wave review

Google Wave kwam in mei met een explosie van publiciteit – waaronder een keynote van haar eigen op Google’s I / O conferentie. De eerste verhaal uit het Google-team was indrukwekkend, met Wave aangeprezen als een revolutie in de samenwerking van top ontwikkelaars de Rasmussen broers (het team achter de eerste iteratie van Google Maps).

Golf bouwt zeker op de sterke punten van de onderneming, die in de browser en gehost in de cloud. Lars Rasmussen heeft veel ambitie voor Wave, de wil is om e-mail te vervangen. Bij I / O, zette hij het als volgt: “Hoewel e-mail is een ongelooflijk succesvol protocol, kunnen we gebruik maken van computers voorschotten om beter te doen Wave is ons antwoord..”

The Wave team heeft hard nagedacht over de structuur van een gesprek, en hoe dit kan online worden gerepliceerd. Elke golf is een gezamenlijke ruimte bestaande uit groepen van “wavelets”, die zelf opgebouwd uit “blips”. Een uitschieter is de basiseenheid van het gesprek in een golf, het hosten van een XML-document. Echo’s hoeven niet menselijk leesbaar zijn – ze kunnen bestanden of zelfs uitvoerbare code bevatten. Ontwikkelaars kunnen bouwen op deze met behulp van wat Google noemt “robots” om te interageren met wavelets en echo’s. Bijvoorbeeld, op I / O Google toonde een robot die kan omgaan met real-time vertalingen.

Google Wave is opgebouwd rond HTML 5, zodat je nodig hebt om te gebruiken wat Google noemt een “moderne browser” – Chrome, Safari of Firefox (of IE met nieuwe Chrome Frame plug-in van Google). Zodra u gebruikt Wave, ziet u een lijst van momenteel toegankelijk golven te zien, samen met uw huidige contacten. Het is net als met behulp van een kruising tussen de infrastructuurbeheerder en een wiki. (Screenshot van de website UK)

Voor meer Google Wave foto’s, zie onze developer preview screenshot gallery.

Wave kijkt in eerste instantie als een in-browser instant messaging tool. Het is een multi-user tool, ook, zodat u snel kunt een gesprek met een heel team. In tegenstelling tot andere IM-instrumenten, Wave laat iedere letter, want het is getypt zie je maar, en de antwoorden kan beginnen voordat je klaar bent met typen. Dat maakt het veel meer als een echte wereld gesprek, maar het kan ook verwarrend zijn – vooral als je gewend bent om uw tekst te bewerken bent terwijl je je gedachten te ordenen. Gelukkig is er een optie om een ​​ontwerp-modus gebruiken om uw bewerkingen te verbergen totdat u klaar bent om ze aan de rest van de deelnemers van de golven te sturen bent.

Er zijn tal van opmaak gereedschappen, dus je kunt een golf gebruiken om een ​​document samen te bouwen. zonder sluizen, alleen een indicator om te laten zien waar iedereen aan het typen is – meer dan één deelnemer kan dezelfde wavelet bewerken. Je zou waarschijnlijk niet een Wave-aangemaakt document buiten de doorstroming van het gesprek te delen zonder opnieuw te formatteren en te bewerken, maar het is een goede manier om te beginnen, of om feedback te krijgen van een geografisch verspreide team. Golven worden beheerd door een server die werkt in twee delen: de server, die de communicatie met de eindgebruikers en andere Wave servers verzorgt, en de winkel, die de inhoud van zowel lokale als externe golven beheert.

Google werft Wave als een van de eerste HTML 5-toepassingen en die het nodig heeft ondersteuning voor nieuwe tags die alleen komen met wat Google noemt “de moderne browsers”. Dat betekent dat Apple’s Safari, Mozilla’s Firefox en Google’s eigen Chrome (die ook gebruik maakt van de ingebouwde Gears tools waarmee u de prestaties Wave stimuleren door het hanteren van lokale data-opslag en multi-threaded JavaScript operaties). U kunt Wave gebruiken met Internet Explorer als je Google’s nieuwe Chrome Frame plug-in, die HTML 5 en andere open webtechnologieën toevoegt aan de browser van Microsoft te installeren.

(Screenshot van de website UK)

Maar de Google Wave-client is eigenlijk slechts een deel van het verhaal: het echte hart van de Wave is de bijbehorende protocollen. Op basis van de open XML messaging protocol XMPP, Wave-servers en clients kunnen worden gesynchroniseerd met stromen van gestructureerde informatie die ook toestaan ​​klanten om de hele geschiedenis van een Golf te zien. Cryptografische instrumenten houden Waves veilig en ook helpen voorkomen dat niet-vertrouwde clients en servers van deelname aan een Wave.

Net als Live Mesh van Microsoft, Wave is alles over het houden van end-points in sync met elkaar. Het verschil is eigenlijk alleen in de nadruk die de twee bedrijven hebben op hun instrumenten te zetten: Microsoft heeft zich geconcentreerd op het houden van computers en apparaten gesynchroniseerd, terwijl Google heeft zich gericht op mensen. Er is niets om machines en software communiceren via Wave te stoppen – alles wat je hoeft te doen is kijken naar de vele bots die zitten op de Golf en van diensten aan gebruikers.

Golven kunnen worden ingebed in externe applicaties – draaien ze in collaboratieve publicatie gereedschap. Google heeft al haar embed API beschikbaar en ontwikkelaars hebben gereedschappen geproduceerd voor het toevoegen van golven tot webapplicaties, alsmede het beheer van de inhoud in verschillende golven – zodat u privé golven kunnen gebruiken om inhoud te bouwen, en het publiek golven aan de ingevulde tekst te delen de wereld. (Screenshot van de website UK)

Je bent niet beperkt tot een Wave-server en een speciale Wave-client. Uw Waves kan ook worden ingebed in andere toepassingen. Je zult hulpmiddelen te vinden voor ze te koppelen aan veel van de grote blogging platforms, waardoor ze een alternatieve manier van publiceren van content – en het draaien van de inhoud van uw lezers te zien in iets dat gezamenlijk is opgesteld en bijgewerkt in de buurt van real-time. De open-source code, kan de basis vormen van je eigen ingesloten golven te vormen – misschien in een corporate dashboard of een intranetsite, of zelfs in een project management tool.

Wave protocollen zijn open, zodat iedereen een golf client of een golf server, in Flash te bouwen, in Silverlight, of in zowat elke technologie die ze willen. Alles wat het moet doen is ondersteuning voor de Wave Federation Protocol. Google’s visie is niet alleen een enorme golf – het is een groot aantal golven van alle soorten en maten die kunnen met elkaar te verbinden onafhankelijk van Google. Er is geen noodzaak voor Google om golven te beheersen, alles wat het moet doen is indexeren en verkopen reclame op basis van hun inhoud. Met IM afgesloten van het web, een web-gebaseerde real-time communicatie protocol commercieel zinvol voor een zoekmachine die is gebaseerd op een grote en rijke corpus van informatie voor het welslagen ervan.

Third-party ontwikkelaars hebben toegang tot de Wave klant sinds mei gehad, en zijn met behulp van die tijd om te bouwen en testen hun eigen robots – op hetzelfde moment als Google is het verfijnen van de onderliggende platform en de Wave protocollen. Met robots die verwijzen naar messaging-diensten zoals Twitter en in zoekfuncties (met inbegrip van Wolfram Alpha), er is genoeg grip op te krijgen – en u kunt deze tools maken deel uit van uw eigen gesprekken met collega’s.

Ontwikkelaars maken goede spanning testers, en de eerste Wave dienst heeft veel getest had in de laatste paar maanden. Google is nu alle vertrouwen in dat Wave is klaar voor massale adoptie, en moet het openen van de deuren naar een breder beta-programma aan het eind van september.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop