Toeterend als een mens: Google’s zelfrijdende auto’s leren hun eigen hoorn blazen

Google heeft algoritmen ontwikkeld om zijn voertuigen te vertellen wanneer de claxon te gebruiken.

Sinds enige tijd Google’s zelfrijdende voertuigen zijn toeterend discreet om hun bewoners in risicovolle situaties. Maar nu dat Google is tevreden met zijn “toeteren algoritmen”, zal de auto’s luid toeteren naar andere weggebruikers wanneer ze van oordeel zijn dat een toot een situatie veiliger zal maken.

De technische leider van de autonome auto project van Ford spreekt over hoe het is om te worden aangedreven door een bestuurder-minder auto, en hoe groot een deal self-besturen van voertuigen werkelijk zullen zijn.

Google Gegevens zijn toeterend experimenten in het verslag van mei 2016 over de self-rijden auto’s, waar hij presenteert updates over de vooruitgang die het gemaakt in verschillende aspecten van het rijden, zoals hoe de auto’s hebben geleerd te hanteren slechte weersomstandigheden.

Het verslag van mei richt zich op geluid en hoe het kan worden gebruikt om te communiceren met andere weggebruikers, – inclusief chauffeurs, fietsers en voetgangers – in verschillende scenario’s.

Volgens Google zijn de voertuigen nu opgeleid om “toeteren als een patiënt, gekruid driver” en “alleen toeteren wanneer het maakt het rijden veiliger te maken voor iedereen”.

De voertuigen zijn zelfs geleerd om toetert aanpassen aan verschillende situaties. Bijvoorbeeld in een urgente situatie, zoals een voertuig uitwijken naar de zelf-rijdende auto, het zal één lange honk te blazen. Maar als een voertuig lijkt zich langzaam te steunen erin, zal de auto “twee korte, stiller pips” te geven.

“Tijdens het testen, we leerden onze voertuigen om onderscheid te maken tussen potentieel lastige situaties en false positives, dat wil zeggen het verschil tussen een auto in de verkeerde richting tijdens een drie-punts bocht, en een die op het punt om naar beneden rijden de verkeerde kant van de weg, “aldus Google.

Net zoals Google consequent benadrukt dat de voertuigen veiliger bestuurders dan de mens, suggereert ze zullen ook een betere, meer beleefd gebruikers van de hoorn dan mensen te zijn.

De volgende fase van het onderzoek zal worden gekeken naar hoe de reactie van andere bestuurders om gebruik te maken van de hoorn zijn voertuigen te voorspellen.

Google is ook het gebruik van een nieuwe zoemend geluid voor zijn elektrische voertuigen, die stiller dan traditionele verbrandingsmotor voertuigen. Google zegt dat het eerder het geluid van een orka wordt gebruikt om een ​​geluid voor zijn auto’s te maken, maar nu is het nu het toevoegen van toonhoogte aan het signaal wanneer ze versnellen of vertragen.

“Ons prototype imiteert het geluid kenmerken van de traditionele auto’s, zoals het verhogen van de toonhoogte als het versnelt, en het verminderen van het veld wanneer het vertraagt,” Google legt.

Het doel van de nieuwe toonhoogte functie is te laten voetgangers en fietsers weten wat te verwachten van het voertuig.

Google merkte men alleen incident mei met een van haar voertuigen, die gebeurde op een lage snelheid en toen was het in de handmatige modus.

3D-printen handen op: Houtwerk

zelfrijdende auto’s

Google zelf auto rijden in de schuld voor het eerst in ongeval; Zijn Amerikanen klaar voor self-rijden auto’s;? BMW is van plan zelf-rijdende auto lancering in 2021

3D Printing; 3D printing handen op:? Houtwerk; Banking; CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie, innovatie, Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

? CommBank partners met Barclays voor mobiele betalingen, FinTech innovatie

Victoria is gericht op het gebied van dromen voor de lokale tech talent

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?