Google’s US desktop search aandeel dips na Yahoo-Firefox vastbinden

Hoewel Google’s dominantie van desktop search in Europa onwrikbaar blijft, is het een ander verhaal in de VS: Firefox-gebruikers hebben geholpen push Yahoo’s search aandeel een periode van vijf jaar hoog, blijkbaar ten koste van Google.

Volgens web statistieken StatCounter, aandeel van de Amerikaanse zoekmarkt in december Google’s was het laagste sinds 2008, dompelen tot 75,2 procent ten opzichte van 77,3 procent in november. Tegelijkertijd is het aandeel van Yahoo’s steeg tot 10,6 procent van 8,6 procent, terwijl Bing bleef nagenoeg vlak, tippen tot 12,5 procent van 12,1 procent.

De zoekmachine chief verbindt zich ertoe om een ​​nieuwe generatie van big bets, waaronder een aantal ideeën die er uitzien “behoorlijk gek” van vandaag, maar kan afbetalen langs de lijn.

De analytics bedrijf maakte geen aanspraak op de oorzaak van Google’s dip, maar merkte op dat de verschuiving viel samen met Mozilla’s deal met Yahoo in november, dat in december van kracht werd en zag Yahoo vervangen Google als standaard zoekoptie in de Firefox-mobiele en desktop browser in de Verenigde Staten.

Aodhan Cullen, CEO van StatCounter, zegt Mozilla’s verhuizing naar Yahoo “had een duidelijk effect op de Amerikaanse zoeken”. Het valt nog te bezien, voegde hij eraan toe, of Firefox-gebruikers zal terug te schakelen naar Google in de toekomst. De huidige versies van Firefox kunnen gebruikers hun favoriete zoekmachine uit een aantal bedrijven, waaronder Bing, Google, DuckDuckGo en Yahoo te kiezen.

Uit cijfers van ComScore in oktober vorig jaar – voorafgaand aan switch Mozilla’s aan Yahoo – gekoppeld aandeel van de Amerikaanse zoekmarkt Google’s op 67 procent, met Microsoft op 19,4 procent, en Yahoo op 10 procent.

Volgens StatCounter, Firefox-gebruikers goed voor iets meer dan 12 procent van de Amerikaanse internet-gebruik in december.

De analytics bedrijf meldde in december dat de release van Firefox 34, de eerste met Yahoo als standaard zoekmachine, duwde Yahoo gebruik in de browser tot 30 procent, een stijging van 9,6 procent in Firefox 33.

Hoewel de verandering in de desktop search is belangrijk, zou een groter probleem voor Google zijn mobiele aanwezigheid, waar het bezit iets minder dan 90 procent van de Amerikaanse markt. Volgens een rapport in The Information eind vorig jaar, Microsoft en Yahoo zijn beide gemunt op Google vervangen als de standaard zoekmachine voor Safari op iOS.

? Google’s DeepMind claimt belangrijke mijlpaal in het maken van machines praten als mensen

Google koopt Apigee voor $ 625.000.000

Box integreert met Google Docs, Springboard

? Google weerlegt Edge batterij beweringen van Microsoft: Chrome op Surface duurt langer

Ondanks het verliezen van Google als cash cow, Mozilla is nog niet dood; Mozilla slaat Firefox search deal met Yahoo, eindigend lange Google partnerschap; Nu is het tijd om terug te schakelen naar Firefox

? Artificial Intelligence, Google’s DeepMind claimt belangrijke mijlpaal in het maken van machines praten als mensen; Developer; Google koopt Apigee voor $ 625.000.000, Cloud, Box integreert met Google Docs, Springboard, mobiliteit; Google weerlegt Edge batterij beweringen van Microsoft: Chrome op Surface duurt langer