Mobiliteit, sociale verstoren ECM paradigma

SINGAPORE – De verspreiding van mobiele apparaten en zakelijke sociale platforms om toegang tot informatie wordt veroorzaakt door organisaties te erkennen dat te beveiligen en strategisch beheer van dergelijke informatie zal meer dan alleen enterprise content management (ECM) te nemen.

Klanten in toenemende mate beseffen het beheren van alle bedrijfsinformatie hun – gestructureerde en ongestructureerde – dat wordt opgewekt en verbruikt wordt in en buiten hun organisatie een probleem is groter dan ECM, zei Graham Pullen, senior vice president en general manager, Azië-Pacific en Japan bij OpenText .

Ze begrijpen dat een ECM-oplossing op zich niet genoeg om de vraag ‘hoe kan ik mijn medewerkers te vinden en gemakkelijker te gebruiken informatie te krijgen’ te beantwoorden zal zijn, voegde hij tijdens een interview met de website in Azië op donderdag. OpenText is Canada’s grootste softwaremaker die zich richt op enterprise information management technologieën.

Net wanneer bedrijven denken dat ze op de top van de [volume] probleem, het is gewoon een tweehonkslag en werd het moeilijker. De bak is zo groot nu en bedrijven vandaag de dag nooit slechts één repository [voor al hun informatie].

#NAAM?

De “perfecte nirvana ‘van, ECM, heeft al die tijd al over’ de juiste informatie, op de juiste plaats, op het juiste moment”. Maar bedrijven liggen nog steeds ver dichter bij het bereiken omdat het probleem niet hetzelfde is gebleven, en in feite, groeide Pullen gezegd.

Een belangrijke reden is dat de, hoeveelheid informatie, vereist, geproduceerd en geconsumeerd voor werk in de afgelopen jaren is geëxplodeerd, die vanuit plaatsen buiten de organisatie, zoals sociale media feedback, zei hij. “Net als bedrijven denken dat ze op de top van de [volume] probleem, het is gewoon een tweehonkslag en werd het moeilijker. De bak is zo groot nu en bedrijven vandaag de dag nooit slechts één repository [voor al hun informatie].

Verstoring van ECM paradigma De ECM paradigma is verstoord door andere factoren. Een verstoorder is het toenemende gebruik van mobiele telefoons en tablets buiten de werkplek of zelfs wanneer ze zich binnen kantoorpanden, merkte hij op.

Voor de eindgebruikers, het is allemaal over het gemak, maar voor de IT-afdeling, “het is moeilijk stuff”. Meer afgelegen eindpunten van toegang tot informatie en de overdracht opduiken, en soms zijn deze tegen IT regels van het bedrijf, Pullen uitgelegd. Bovendien is dit de mobiliteit verstoringen op enterprise information gebeurde “in een hartslag”, dus het is moeilijk tegen de tijd in een poging om controle te houden en veilig vertrouwelijke informatie.

Tegelijkertijd zijn bedrijven ook duwen werknemers om verschillende social media tools te gebruiken voor interne en externe communicatie, zei Pullen. Dus de sleutel is wat en hoe alle content gaat op het sociale platform moet veilig worden gedaan, anders “kon je een WikiLeaks situatie te krijgen”, waarschuwde hij.

Holistische, brede aanpak nodig is; Pullen zei de culmineren impact van deze trends op het bedrijfsleven staat voor een informatie “ijsberg”, dat is een ‘mindblowing’ volume van informatie, waarbij het grootste deel van het is eigenlijk eronder en niet gemakkelijk vindbaar of bekend bij bedrijven.

Niet in staat om te gaan met de diepgang van de informatie uiteindelijk belemmert bedrijven in andere gebieden, zoals; naleving van de regelgeving, kennis van de klant en service, en de time-to-market van producten of campagnes.

Vandaar dat, terwijl de ECM belangrijk blijft, het is onderdeel van een bredere legpuzzel die enterprise information management (EIM), Pullen benadrukt. EIM is een concept dat bedrijven in staat stelt om te consolideren en beheren van al hun informatie uit verschillende systemen, en daarmee voldoen aan hun zakelijke verplichtingen en doelstellingen.

Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

EIM bestaat uit vijf onderling samenhangende pijlers, die overeenkomen met de uitdagingen en eisen van de CIO’s van vandaag als het gaat om de behandeling van informatie die wordt verspreid en gefragmenteerd, de OpenText executive zei. “CIO’s betalen een heleboel geld voor op maat gemaakte toepassingen en systemen en nu willen ze te consolideren, omdat ze niet met elkaar praten.

ECM is natuurlijk één van de vijf pijlers die Pullen omschreven als een backend proces alle gegevens ordelijk en handhaaft naleving. Op die manier, op de voorkant, de klant of gebruiker ervaring – de tweede pijler – is een vereenvoudigde, één weergave van informatie, ongeacht welk apparaat ze gebruiken om toegang te krijgen. Deze customer experience pijler is “enorm”, omdat het de voorkeuren van mensen herbergt op consumptie van informatie, zei Pullen.

De derde pijler is business process management (BPM), omdat proces en informatie met elkaar verweven zijn, en minder organisaties vandaag de dag betrekking BPM en ECM als elkaar uitsluitende, merkte hij op. Bijvoorbeeld, wanneer de motor verzekeringsmaatschappij een claim van een klant ontvangt, verschillende gegevens, zoals de politie verklaringen en foto bewijs, moet gemakkelijk beschikbaar zijn, evenals geopend door respectievelijke bevoegde personen zijn. Op deze manier, het hele proces zich langs soepel en snel, en de klant zaak is opgelost in een kwestie van weken, in tegenstelling tot maanden, zei hij.

De vierde en vijfde pijlers discovery en informatie-uitwisseling. Wanneer informatie wordt goed onderhouden en georganiseerd in samenwerking met ECM, de overvloed aan informatie is niet alleen eenvoudig zoeken, maar gemakkelijk en veilig overgedragen tussen de gebruikers, Pullen gewezen. Hij merkte op dat bedrijven vandaag de dag de overdracht van bestanden die massaal in grootte zijn en “kan gemakkelijk leiden tot een datacenter down”.

Pullen voegde eraan toe dat deze vijf EIM leerstellingen en uitdagingen zijn niet specifiek voor Aziatische organisaties, maar globaal degenen ook.

Hij merkte de regio Azië-Pacific is een belangrijke groeimarkt voor OpenText. De verkoper is een verhoging van de aandacht voor de Asia-Pacific sinds het begin van dit jaar. Als de Aziatische economie sterk in vergelijking met Noord-Amerika en Europa blijft, zijn bedrijven die hier uit te breiden, zowel binnen de regio en in het buitenland, het creëren van een vraag naar EIM om hun uitbreidingsplannen te ondersteunen, merkte hij op.

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september