Panasonic Toughbook CF-30 Herziening

De laatste Panasonic Toughbook we beoordeeld was de semi-robuuste CF-W5. Deze keer hebben we een ‘volledig robuuste’ notebook, de CF-30. Het is een beest van een machine – grote, zware en zeer goed beschermd, ontworpen om stof, water, warmte, koude, trillingen en schokken te weerstaan. Het is ook erg duur.

Ontwerp; De Toughbook CF-30 is veel groter en zwaarder dan de semi-robuuste CF-W5. Hij weegt 3,8 kg en maatregelen 30.2cm breed en 28.5cm diep door een enorme 6.75-6.95cm dik. Deze zijn vrij grote afmetingen voor een notebook met een scherm dat meet slechts 13,3 inch. van hoek tot hoek.

De grootte van de Toughbook CF-30’s is direct gerelateerd aan het niveau van bescherming biedt van allerlei gevaren. De behuizing is gemaakt van zeer robuust magnesium legering, bijvoorbeeld, en er is absoluut geen geven het dekseldeel. Deze robuuste constructie kan de CF-30 voldoet aan de Amerikaanse militaire standaard (MIL-STD 810F) voor trillingen en schokken weerstand.

De harde schijf is ingekapseld in het dempen van schuim, om te helpen bij het vallen van hoogtes tot 90cm te weerstaan, terwijl een harde schijf kachel maakt het mogelijk om te werken in extreme koude. De behuizing is bedekt met anti-zonwerende zilverlak om het inwendige tegen extreme hitte. De voegen zijn allemaal verzegeld, en alle poorten en aansluitingen worden beschermd door covers die stof- en waterbestendigheid te verlenen aan de IP54-norm.

Aan de buitenkant, de Toughbook CF-30 ziet er minder als een notebook computer dan een soort van case voor gevaarlijke stoffen. De geïntegreerde handgreep helpt de illusie. Open de clamshell, en dingen beginnen om een ​​beetje meer vertrouwd te kijken.

De 13.3in. scherm heeft een enigszins ouderwetse XGA (1024 x 768 pixels) resolutie in plaats van de grote hoogte-breedteverhouding die nu vaak voor op zowel de zakelijke als de consumenten notebooks. Het scherm is helder en ontworpen om buiten in direct zonlicht worden gelezen. Het is ook aanraakgevoelige, met passieve touch-screen elektronica die u toelaten om een ​​vingertop te gebruiken als ook de meegeleverde stylus, die netjes kan worden opgeborgen in de handgreep. Het idee is om de CF-30 voor gebruik in verschillende ongebruikelijke omgevingen waar het gebruik van het toetsenbord en touchpad niet haalbaar. Stel je voor stof, vuil en modder, bijvoorbeeld, of situaties waarin de gebruiker wordt met dikke handschoenen.

Een membraan onder het toetsenbord blijft waterdicht. Blind typen is perfect mogelijk, als iets anders dan de normale notebook ervaring, vooral omdat er meer belangrijke return dan gebruikelijk, maar ook omdat er een gevoel van holle ruimte onder het toetsenbord. Aan de voorzijde van het toetsenbord is een relatief kleine touchpad. De twee knoppen zijn rubberachtig aanvoelt voor maximale grip en, net als het toetsenbord, zijn stof- en waterbestendig.

Kenmerken; De Toughbook CF-30 draait Windows XP Professional, maar niet de Tablet PC Edition – het touch-screen verbeteringen worden geleverd door Panasonic. De processor is Intel’s Core Duo L2400 draait op 1,66 GHz met 2 MB Level 2 cache. Een matige 512 MB RAM is aangebracht, die kan worden uitgebreid tot maximaal 4 GB. Intel 945GM Express chipset biedt geïntegreerde graphics van het systeem, terwijl hetzelfde bedrijf PRO / Wireless 3945ABG module is geschikt voor Wi-Fi-connectiviteit. Twin Wi-Fi-antennes bevinden zich aan de bovenkant van het scherm, die Panasonic zegt moet het draadloze bereik te maximaliseren. Bekabelde Gigabit Ethernet komt beleefdheid van de Marvell Yukon controller en Bluetooth (2.0 + EDR) is ook aanwezig.

De Toughbook range ondersteunt geïntegreerde 3G / HSDPA-connectiviteit, GPS-navigatie en het scannen van vingerafdrukken, hoewel geen van deze opties aanwezig zijn op onze review-exemplaar was.

Voor de opslag, de Toughbook CF-30 heeft een 80 GB Hitachi harde schijf. Er was geen optische drive in onze review-exemplaar, maar er is een Multimedia Pocket aan de linkerkant die is geschikt voor een optische drive (of een tweede harde schijf of een extra batterij). De belangrijkste batterij, ook swappable, is in een tweede baai aan de linkerkant.

De poorten en connectors op de Toughbook CF-30 worden beschermd door massief kunststof of gegummeerd scharnierende covers. De rubberen covers zijn ontworpen om enkele connectoren te beschermen en eenvoudig af te sluiten met een lichte druk. De plastic hoezen zijn groter en op zijn plaats gehouden door een stevige greep. De enige onbedekte delen blootgesteld wanneer het deksel sit is gesloten op de voorkant: de aan-uit schakelaar, die is een robuuste slider, en een kleinere schakelaar die de Wi-Fi-radio activeert.

Aan de rechterkant een overdekt gedeelte herbergt de harde schijf in zijn schokbestendige behuizing. Een tweede scharnierende beschermt een SD-kaartslot, een 4-pins FireWire (IEEE 1394) poort, en RJ-45 (Ethernet) en RJ-11 (modem) poort. Naar achteren, beschermd door hun eigen individuele covers, zijn een enkele USB 2.0-poort en het vermogen.

Op de achterkant, een enkele cover beschermt een 9-pins seriële connector. Een lang en taai te dekken met een glijdende ‘venster’ beschermt een bank van extra poorten. De schuivende ‘venster’ onthult de 80-pin docking-poort, terwijl de toegang tot de overige aansluitingen – twee extra USB-poorten, een VGA-connector plus hoofdtelefoon en microfoon ingangen – vereist de volledige scharnierende sectie worden geopend.

Elk van de covers is gemarkeerd om aan te geven wat er achter het. In sommige gevallen zijn witte symbolen op een zwarte achtergrond, in andere gevallen zijn reliëf op de achterkant van het deksel. Het oude systeem werkt goed, maar de laatste is moeilijk te zien in donkere omstandigheden.

Onder de software die door Panasonic is een hulpprogramma waarmee u de stylus, een vingertop of de touchpad gebruiken om te schrijven en tekenen op het scherm. Er is geen handhwriting erkenning, en het nut doet weinig meer dan kunt u directe invoer vast te leggen. Panasonic misschien beter kunnen doen om Windows XP Tablet PC Edition kiezen om het beste gebruik van touch-screen van de CF-30’s te maken.

Uitvoering; Het is moeilijk om een ​​robuuste notebook in standaard kantoor omstandigheden te testen. Ja, we klopten het van ons bureau, terwijl het liep en het leek heel goed te gaan. En duwen als we wel zouden op het deksel gedeelte konden we niet krijgen om te buigen of buigen. We namen ook de notebook buiten en kan controleren of het scherm leesbaar bij daglicht blijft.

De enige ongelukje de CF-30 geleden was dat de rubberen hoes voor de voedingsadapter afgescheurd in één van onze drop-tests.

Panasonic stelt een batterijduur van tussen de vier en acht uur met de lagere cijfer wordt bereikt met het display op maximale helderheid. Het is duidelijk dat sommige gebruikers actief zijn op het gebied zonder voertuig opladen beschikbaar zal moeten investeren in een tweede accu.

Conclusie; De Toughbook CF-30 is zeer zeker ruig, en we kunnen het algemene ontwerp niet klagen. De ingebouwde handvat greep doet zijn werk goed, en de behuizing is geruststellend robuust. Het is duidelijk niet geschikt voor algemene office taken, maar als je vooral buiten te werken in uitdagende omgevingen, kan het een vaste stof (indien omvangrijke) investering.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop